Tijd anders invoeren: Deel 3/3

Over berekeningen logisch/ophaal, FMP Advanced, beveiliging records/velden en scripts parameters/activering.
Gebruikersavatar
René Ros
Site Admin
Berichten: 65
Lid geworden op: 26 feb 2017 20:46

Tijd anders invoeren: Deel 3/3

Bericht door René Ros »

Als laatste in deze serie passen we de berekening van de vorige twee tips aan zodat het script ook gebruikt kan worden met het veldtype Tijdstempel. Weer een stapje complexer maar leuk voor liefhebbers van mooie berekeningen.

Bij een veld van veldtype Tijdstempel zullen we de ingevoerde datum en de tijd moeten scheiden, de tijd bewerken en weer samenvoegen met de datum.

De LeftWords en RightWords functies zijn niet bruikbaar voor het scheiden van datum en tijd omdat een datum ook met een schuine streep ingevoerd kan worden wat een woordscheiding is. Daarom wordt met de Left, Right en Position functies uitsluitend gekeken naar de spatie tussen datum en tijd.
Ook moeten we van het huidige veld achterhalen welk veldtype het is en dat kan met de functie FieldType. Tevens moet de volledige veldnaam bepaald worden, inclusief tabel(vermelding)naam, om ervoor te zorgen dat de berekening ook goed werkt met gerelateerde velden (bv. in een portaal).
In deze berekening zit bovendien een uitbreiding zodat zowel de komma als de punt gebruikt kan worden als decimaal scheidingsteken: 1,5 of 1.5 -> 1:30.

In de berekening zitten nog een paar toelichtingen als u de werking wilt doorgronden. Ook als u de berekening niet geheel wilt begrijpen, kunt u het gebruiken in uw eigen database. Succes!


Afbeelding
Met vriendelijke groet,
René Ros

FMTraining
Hét FileMaker trainingsinstituut van Nederland.
Plaats reactie