Werkt een database-kopie ook goed?

Over berekeningen operatoren/functies, relaties, lay-outs gedeelten/rapport, scripts beheren/maken en beveiliging bestand/tabellen.
Gebruikersavatar
René Ros
Site Admin
Berichten: 65
Lid geworden op: 26 feb 2017 20:46

Werkt een database-kopie ook goed?

Bericht door René Ros »

We zijn bijna allemaal met een lege database begonnen en tijdens het gebruik zijn gegevens ingevoerd en aanpassingen gemaakt. Maar werkt uw database ook goed als u een kopie opent en waarom is dat belangrijk?

Zorg in de eerste plaats dat de bestandspaden voor de Externe Gegevensbronnen niet absoluut maar relatief zijn. Een relatief pad begint met "file:" met de bestandsnaam* en soms mapnamen als de database lokaal gebruikt wordt.
In een absoluut pad zit een IP-adres of hostnaam zodat bij het openen van een kopie wordt geprobeerd de bestanden op een FM Server te openen terwijl ze gewoon lokaal in dezelfde map staan. Dit kan het best getest worden op een computer zonder netwerkverbinding.

Bij het openen van een backup-kopie wilt u niet dat automatisch herinneringsberichten worden verzonden voor facturen die nog niet betaald zouden zijn, om een voorbeeld te geven.
Ook wilt u niet dat automatisch oude data via een ODBC-verbinding in de SQL-tabel op de website terecht komt! Zorg dat er een veiligheidsklep is ingebouwd bijvoorbeeld door te controleren met de ophaalfunctie Get ( StatusSamengebruik ) of de gebruiker om toestemming te vragen.
En werkt de database goed als u een lege kopie (kloon) opent of een lege tabel hebt? Verschijnen er dan foutmeldingen of proberen scripts dan onbedoelde dingen te doen?

Wellicht moet u uw scripts eens op deze zaken controleren? En doe dan ook een test met een backup-kopie. Als het echt een keer nodig is, wilt u niet verrast worden en nog verder in de problemen komen...
Met vriendelijke groet,
René Ros

FMTraining
Hét FileMaker trainingsinstituut van Nederland.
Plaats reactie