Denk aan de Nederlandse kalender

Over berekeningen operatoren/functies, relaties, lay-outs gedeelten/rapport, scripts beheren/maken en beveiliging bestand/tabellen.
Gebruikersavatar
René Ros
Site Admin
Berichten: 65
Lid geworden op: 26 feb 2017 20:46

Denk aan de Nederlandse kalender

Bericht door René Ros »

Rekenen met een datum is in FileMaker erg eenvoudig. Maar denkt u er wel aan dat de datumfuncties van FileMaker de Amerikaanse kalender hanteren?

De Amerikanen laten week 1 altijd op 1 januari beginnen zodat een week niet altijd uit zeven dagen bestaat. Terwijl wij de ISO-standaard gebruiken waarbij de week 52 of 53 wordt afgemaakt als de meeste dagen in die week vallen. In het andere geval betekent het dat 31 december in week 1 van het volgende jaar valt. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor het jaartal. Immers, 1 januari 2017 viel in week 52 van 2016.
In Nederland wijken we wel van de ISO-standaard af omdat wij niet de zondag als de eerste weekdag beschouwen maar de maandag.

Hieronder volgen drie berekeningen voor het volgens de ISO-standaard berekenen van het weeknummer, jaar en weekdag voor een gegeven datum. Deze berekeningen zijn te implementeren als Berekeningsvelden of (in FileMaker Advanced) Eigen Functie's.

Code: Selecteer alles

WeekISO = WeekofYearFiscal ( datum ; 2 ) // 2 = maandag

YearISO =
  Year ( datum )
  - ( WeekISO ( datum ) > 51 and Month ( datum ) = 1 ) // correctie week van vorig jaar, 1 jaar lager als boolean test waar is
  + ( WeekISO ( datum ) = 1 and Month ( datum ) = 12 ) // correctie week van volgend jaar, 1 jaar hoger als boolean test waar is

DayofWeekNL = DayofWeek ( datum - 1 ) // correctie weekdag door weekdag van een dag eerder te nemen, 1 = maandag enz.
Met vriendelijke groet,
René Ros

FMTraining
Hét FileMaker trainingsinstituut van Nederland.
Plaats reactie