Regeerakkoord Rutte III: Genderneutrale database

Bespreken van database ontwerp: methodes en keuzes voor de structuur van tabellen, velden en relaties.
Gebruikersavatar
René Ros
Site Admin
Berichten: 65
Lid geworden op: 26 feb 2017 20:46

Regeerakkoord Rutte III: Genderneutrale database

Bericht door René Ros »

In het regeerakkoord van de nieuwe regering staat dat de overheid niet meer onnodig het geslacht van burgers wil gaan noteren. Wat uw persoonlijke mening ook is over een genderneutrale houding naar klanten en relaties, in de meeste databases zou het een vereenvoudiging zijn.

In veel databases wordt het geslacht alleen genoteerd om de aanhef in brief of e-mail op een maatschappelijk gewenste wijze te tonen. Vroeger moest ook rekening gehouden worden met de titel en bevatte de aanhef bijvoorbeeld 'weledelgestrenge heer'.
Het weglaten van de titel en het geslacht betekent een vereenvoudiging van de database bij het berekenen van de aanhef. Alhoewel er iets voor te zeggen is om het geslacht wel te noteren zodat bij een afspraak de kans groter is dat u de juiste persoon aanspreekt...

U kunt er ook voor kiezen om een extra geslacht-aanduiding toe te voegen die de aanhef genderneutraal houdt, zeker als klanten zelf hun gegevens invoeren.
De ISO-5218 standaard voor de taal-onafhankelijke opslag van menselijke sexen bevat vier mogelijke waarden: 0 (onbekend), 1 (man), 2 (vrouw) en 9 (niet van toepassing). De waarde 9 kunt u gebruiken voor een genderneutrale aanhef zoals ‘Geachte lezer’.
Als u eigen getallen of codes voor de geslachten gebruikt dan kunt u uiteraard iets soortgelijks doen. Soms heeft een database een aparte tabel voor aanhef en titulatuur en dan kunt het als nieuw record toevoegen.

Wellicht helpt deze informatie u bij het nadenken over een bestaande of nieuwe database. Als u vragen hebt of u wilt hulp bij de aanpassing, dan verneem ik graag van u!


Afbeelding
Met vriendelijke groet,
René Ros

FMTraining
Hét FileMaker trainingsinstituut van Nederland.
Plaats reactie