Script starten op een locatie met regiobewaking

Bespreken van de nieuwe mogelijkheden in de meest recente versie van FileMaker.
Gebruikersavatar
René Ros
Site Admin
Berichten: 65
Lid geworden op: 26 feb 2017 20:46

Script starten op een locatie met regiobewaking

Bericht door René Ros »

De onlangs verschenen FileMaker Go 16 bevat een nieuwe scriptstap om bij locaties en beacons een script te laten uitvoeren. Na een praktijktest gedaan te hebben willen we in dit artikel de nieuwe Regiobewaking-scriptstap uitgebreid uitleggen.

Het was al langer mogelijk om een script naar een locatie of beacon te laten kijken, bijvoorbeeld elke 60 seconden, en een taak uit te voeren. Nu is het mogelijk om locaties en beacons op te geven en een script uit te voeren zodra het apparaat een locatie of beacon bereikt of verlaat.

Met de scriptstap Regiobewakingsscript-configureren kunnen per venster maximaal 20 locaties (geofences) en beacons (iBeacons) met een unieke naam ingesteld worden. Ook wordt het script opgegeven dat uitgevoerd moet gaan worden als de geofence of iBeacon gesignaleerd wordt. De scriptparameter is van geen nut omdat deze geëvalueerd wordt bij het daadwerkelijk aanroepen van het script en dat kan op elk punt in de database zijn.

Geofences zijn minder nauwkeurig en binnen slecht bruikbaar, maar er is geen extra hardware nodig. iBeacons zijn nauwkeuriger en er moet wel extra hardware aangeschaft worden met prijzen vanaf 30 euro per stuk en vervangende batterijen. Bovendien kunnen beacons binnen gebruikt worden, bijvoorbeeld voor locatiebepaling in een magazijn of tentoonstelling.

Voor een geofence moet een locatie met lengte- en breedtegraad en de radius in kilometer opgegeven worden. Die radius bepaalt de afstand rond de locatie die gebruikt wordt als grens van de locatie.
Bij een iBeacon moeten de UUID, primaire en secundaire getallen opgegeven worden van de beacons die verwacht worden. Al uw iBeacons hebben bijvoorbeeld dezelfde UUID maar per locatie een eigen primair getal en de ruimten een eigen secundair getal. Deze drie waarden kunnen met andere software in de beacons ingesteld worden.

Zodra een gebruiker met zijn iPhone of iPad met FileMaker Go het bereik van de locatie of een beacon verlaat of nadert, dan wordt het opgegeven script uitgevoerd. Per locatie en beacon kunnen dat verschillende scripts zijn.
In het script kan de functie Get ( GebeurtenissenRegiobewaking ) gebruikt worden om te bepalen welke locatie of beacon het betreft en het tijdstip (als tekst!). Ook wordt met een getal aangegeven of de locatie of beacon werd bereikt (Waar, 1) of verlaten (0, Niet Waar). Als u meer informatie van de beacon wilt weten, zoals de afstand, dan moet de RangeBeacons functie gebruikt worden.

Het uitvoeren van een script gebeurd echter alleen als FM Go de actieve app is en niet als het in de achtergrond zit. Zodra FM Go weer de actieve app wordt dan wordt alsnog het script gestart maar kan het resultaat van Get (GebeurtenissenRegiobewaking) meerdere regels bevatten van meerdere tijdstippen dat de locatie of beacon werd bereikt en verlaten.
Voor een waarschuwing dat u iets moet ophalen als u langs een winkel rijdt, is het dus niet geschikt.
Als bij het instellen met de Regiobewakingsscript-configureren-scriptstap blijkt dat de gebruiker die al eerder opgegeven locatie of beacon bereikte of verliet, dan wordt het opgegeven script al meteen uitgevoerd.

Heel mooi, maar wat kan je er mee? Een paar voorbeelden:
- record met informatie tonen over een met een beacon uitgeruste vrachtwagen, heftruck, draaibank, elektrische installatie e.d. als de gebruiker ernaast gaat staan,
- een webpagina of film vertonen als de gebruiker een deel van een magazijn, showroom of tentoonstelling bezoekt waar een specifieke beacon hangt,
- als een magazijn of werkplek betreedt wordt, zorgen dat dit de standaard locatie wordt als iemand nieuwe records maakt voor ontvangst van goederen e.d.,
- afhankelijk van de huidige locatie andere printers, mail servers e.d. gebruiken in scripts,
- bij het binnenrijden van een tankstation uw database een nieuw record voor een tankbeurt met kosten e.d. laten maken.

Veel succes met het toepassen in uw database! Heeft u daar hulp bij nodig, neem dan gerust contact met ons op.

Afbeelding
Met vriendelijke groet,
René Ros

FMTraining
Hét FileMaker trainingsinstituut van Nederland.
Plaats reactie